Çerez Örnek

UTEK Genel Bilgiler

Uçak Teknolojisi Programımız; havacılık sektörünün nitelikli teknik eleman ihtiyacını karşılamak üzere mesleğini en iyi bir biçimde uygulayan, bilgi ve beceri düzeyi yüksek, uluslararası rekabet gücüne sahip kalifiye meslek elemanı yetiştirme hedefi ile eğitim-öğretim faaliyetlerimiz sürdüren önlisans programıdır.  Programda, temel bilimler eğitiminin yanı sıra ağırlıklı olarak hem hava aracı imalatına yönelik hem de hava aracı bakım ve onarımına yönelik teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir.

 

Uçak Teknolojisi Programımız 2010 yılında Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu’nda açılmıştır. 2015 yılında Havacılık Meslek Yüksekokulumuz ’un kurulmasıyla birlikte yeni bir yapılanma ile eğitim-öğretim faaliyetleri devam etmiştir. Sektörün en önemli gereklerinden biri olan İngilizce dil bilgisinin öğrenciye kazandırılması için 2019/2020 eğitim öğretim yılında zorunlu İngilizce hazırlık eğitimine başlamıştır. Uçak Teknolojisi Programımız 2019 yılında A1, A2, A3 ve A4 kategorilerinin tamamında "Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün "Tanınan Okul" sertifikası almaya hak kazanan ilk kamu yükseköğrenim kurumudur. Tanınan Okul yetkisine sayesinde mezun öğrenciler diplomalarına ek olarak tanınan okul sertifikası almaktadır. Bu belge sayesinde hava aracı bakım onarım ve yenileme sektöründe onaylayıcı bakım personeli lisansını almak üzere sınav muafiyetleri ve iş tecrübe süresi avantajı kazanılmaktadır. Ayrıca 2020 yılında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından A kategorisindeki modüllerden 1,2,3,5,6,8,9 ve 10 için (A kategorisindeki tüm modüllerden) kredilendirme onayı ve 2022 yılında B1 ve B3 kategorilerindeki modüllerden 1,2,3,5,6,8,9 ve 10 için kredilendirme onayı alınmıştır.

Uçak Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan "Dikey Geçiş Sınavında" başarılı olmaları halinde Üniversitelerin Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Pilotaj, Uçak Elektrik-Elektronik, Uçak Gövde – Motor, Uçak Gövde - Motor Bakım, Uçak Mühendisliği ile Uçak ve Uzay Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.

 

Uçak Teknolojisi Programı öğrencileri mezuniyet sonrasında havacılık sektörüne imalat yapan TUSAŞ (TAI, TEI) başta olmak üzere özel firmalarda veya THY Teknik başta olmak üzere hava aracı bakım onarımı yapan firmalarda ve havayolu işletmelerinin teknik birimlerinde teknik eleman olarak istihdam edilebilmektedir.

 

Yüksekokulumuz tesis alt yapısının oluşturulmasında Boeing, TUSAŞ gibi sektörde öncü firmalardan destekler alınmış ve alt yapı olanakları kazandırılmıştır.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ