Çerez Örnek
canlı destek

Radyografi Lab

Radyografi Laboratuvarı 2013 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığı destekleri ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından kurulmuştur.

Laboratuvarda 160kV değerinde x-ışını üretebilen LORAD marka LPX-160 model portatif bir X-ray cihazı, hu.q marka HQ-350XT model otomatik banyo cihazı, manuel banyo tezgahı, philips marka film kurutma cihazı, ÇNEM marka NEB 211 model ve  TAEK marka NEB 236C model dozimetreler bulunmaktadır. Ayrıca laboratuvarda havalandırma, özel ışıklandırma, kilit, sesli ve ışıklı uyarı sistemleri yer almaktadır.

Laboratuvarımız 8 metrekarelik kurşun yalıtımlı çekim odası, kontrol odası, karanlık film banyo odası ve eğitim alanından oluşmaktadır. Çekim odamız ve cihazımız Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından lisanslandırılmıştır.

Radyografik Muayene; Yüksek enerjili elektromanyetik dalgalar (ışınım) pek çok malzemeye nüfuz edebilir. Belli bir malzemeye nüfuz eden ışınım malzemenin diğer tarafına konan ışınıma duyarlı filmleri etkiler. Bu filmler daha sonra banyo işlemine tabi tutulduklarında ışınımın içinden geçtiği malzemenin iç kısmının görüntüsü ortaya çıkar. Bu görüntü malzeme içindeki boşluklar veya kalınlık/yoğunluk değişiklikleri nedeniyle oluşur. Malzemenin içinin bu şekilde görüntülenmesi Radyografi olarak adlandırılır.

Uygulama Alanları: Metalik veya metalik olmayan bütün malzemelerde beklenen hacimsel ve yüzey hatalarının tespiti için kullanılabilir.

Sınırlamalar: Muayene parçasının kalınlığı kullanılacak ışınım kaynağının cinsine bağlı olarak belli değerleri aşamaz. Çeşitli ışınım kaynakları için uygun malzeme kalınlık aralıkları uygulama standartlarından verilmiştir. Kalınlık sınırlaması dışında her türlü malzemeye uygulanabilir. Muayene parçasının her iki yüzeyine de ulaşılabilir olması gerekir.

Sorumlu Öğretim Elemanı: Öğr.Gör. Dr. Alperen DOĞRU

İletişim: alperen.dogru@ege.edu.tr

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ